Cod TVA intracomunitar 2024 – Achizitii intracomunitare neplatitor de TVA

Cod TVA intracomunitar 2024 – Achizitii intracomunitare neplatitor de TVA. Obtine codul TVA intracomunitar simplu si rapid in Brasov.

Codul de TVA intracomunitar reprezintă un identificator unic, esențial pentru firmele care nu sunt plătitoare de TVA, indiferent dacă sunt PFA-uri sau SRL-uri.

Acest cod permite acestor companii să efectueze tranzacții cu alte entități internaționale din cadrul Uniunii Europene.

În ceea ce privește România, o companie devine plătitoare de TVA în momentul în care depășește un prag de venituri de 300.000 lei pe parcursul unui an fiscal sau dacă optează pentru sistemul TVA la încasare.

Cu alte cuvinte, dacă ai o afacere și nu te încadrezi în niciuna dintre aceste situații, va fi necesar să obții un cod de TVA intracomunitar pentru a putea efectua tranzacții cu alte companii din străinătate.

Este important de menționat că, deși deții acest cod, folosit pentru operațiuni cu alte entități economice din spațiul comunitar, statutul de neplătitor de TVA pentru tranzacțiile efectuate în țară rămâne neschimbat pentru firma ta.

Cod TVA Intracomunitar - Anularea Codului de TVA Intracomunitar

Cod TVA Intracomunitar – Cand este necesar?

Codul de TVA intracomunitar devine necesar atunci când ești o entitate impozabilă, dar nu ești înregistrată sau obligată să te înregistrezi ca plătitor de TVA, și intenționezi să efectuezi una dintre următoarele acțiuni:

 1. Achiziționezi bunuri de la companii din Uniunea Europeană, cu o valoare care depășește 34.000 de lei pe an, echivalentul a 10.000 de euro;
 2. Achiziționezi servicii de la alte persoane impozabile, având sediul într-o țară din Comunitatea Europeană, indiferent de valoarea tranzacției.
 3. Oferi servicii pentru alte persoane impozabile din Uniunea Europeană, indiferent de suma tranzacției.

Fără un cod de TVA intracomunitar, procesul de facturare ar deveni imposibil, iar compania ta s-ar putea confrunta cu obligații fiscale nerezolvate.

Procedura de Obținere a Codului de TVA Intracomunitar în 2023

Procedura de Obținere a Codului de TVA Intracomunitar în 2024

Pentru a obține codul de TVA intracomunitar în acest an, administratorul firmei sau o persoană împuternicită printr-o procură legală trebuie să completeze un set de etape și documente.

Iată care sunt documentele necesare pentru a obține codul de TVA intracomunitar 2024:

 1. Declarația 700;
 2. O copie a certificatului de înregistrare a firmei (CUI-ul firmei);
 3. O copie a buletinului sau cărții de identitate a administratorului firmei;
 4. În anumite situații, se poate solicita depunerea ultimei balanțe contabile sau a unui memoriu justificativ.

Odată ce aceste documente au fost depuse la sediul ANAF, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare va fi emis în decurs de câteva zile lucrătoare.

Îl vei putea obține direct de la sediul ANAF în urma finalizării procedurii.

De asemenea Contabil Brasov va poate ajuta cu obtinerea codului de TVA intracomunitar.

Cod TVA intracomunitar - Tarile in care se aplica

Tarile in care se aplica TVA-ul intracomunitar

Într-un mod simplu și succint, regulile TVA intracomunitar 2024 se aplică în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm câteva excepții:

 • Locații precum Insulele Canare din Spania, Insulele Feroe din Danemarca;
 • Anumite teritorii offshore din Franța și Olanda sunt exceptate de la aceste reguli ale TVA-ului intracomunitar.

De asemenea, din cauza Brexitului, Marea Britanie nu mai este supusă directivelor UE privind TVA-ul.

În același timp, Irlanda de Nord este tratată ca un teritoriu al UE în ceea ce privește TVA-ul pentru mărfuri, accize și taxe vamale.

Cod TVA Intracomunitar - Verificare Cod TVA Intracomunitar de la afacerile din EU

Verificare Cod TVA Intracomunitar de la afacerile din EU

TVA-ul, una dintre cele mai semnificative taxe în cadrul Uniunii Europene, poate deveni un semn de avertizare deosebit de util, mai ales atunci când intenționezi să colaborezi cu o afacere care operează cu un cod de TVA invalid.

Valabilitatea unui cod de TVA intracomunitar in 2024 poate depinde de:

 1. Condițiile în care o companie poate fi scutită de plata TVA-ului;
 2. Detectarea unor posibile fraude legate de TVA;
 3. Aplicarea schemei de marjă a TVA-ului.

De aceea, având în vedere că starea TVA-ului poate fi un indicator al unor activități frauduloase sau poate dezvălui existența unor companii fictive, este recomandat să verifici în mod riguros codul de TVA înainte de a încheia orice tip de contract cu o firmă.

Pentru a verifica autenticitatea codului de TVA al unei companii, tot ce trebuie să faci este să:

 • Accesezi site-ul Comisiei Europene
 • Secțiunea referitoare la Uniunea Fiscală și Vamală și ulterior la subcategoria VIES.
Cod TVA Intracomunitar - Anularea Codului de TVA Intracomunitar

Anularea Codului de TVA Intracomunitar

În calitate de administrator al unei afaceri, ai posibilitatea de a solicita anularea înregistrării în scopuri de TVA intracomunitar, însă trebuie să îndeplinești criterii specifice, precum:

 1. Să fi trecut un an calendaristic de la momentul înregistrării în scopuri de TVA intracomunitar;
 2. Valoarea achizițiilor intracomunitare efectuate în anul pentru care ceri anularea nu trebuie să depășească plafonul anual stabilit;
 3. Nu ai solicitat prelungirea înregistrării, conform prevederilor din articolul 317 alineatul (2) din Codul fiscal;
 4. Compania ta devine plătitoare de TVA și este înregistrată în conformitate cu articolul 316 din Codul fiscal;
 5. Compania își încheie activitatea economică.

Dacă afacerea ta devine plătitoare de TVA sau încheie activitatea economică, este necesar ca codul de TVA intracomunitar să fie returnat către ANAF, însoțit de declarația 091 corespunzătoare.

Cod TVA intracomunitar - Intrebari frecvente cod TVA intracomunitar

Intrebari frecvente cod TVA intracomunitar 2024

Achiziționarea de produse din Uniunea Europeană cu o valoare sub 34.000 lei poate aduce anumite beneficii în cazul în care obțineți codul special de TVA?

În cazul în care nu furnizați furnizorului un cod de TVA valid, acesta va adăuga atât valoarea produselor, cât și TVA-ul corespunzător conform cotei din țara în care își are sediul.

În situația în care furnizați furnizorului un cod de TVA valid, acesta va emite factură fără TVA pentru produsele respective, dar veți fi obligat să plătiți TVA-ul conform cotei din România.

Astfel, dacă cota de TVA aplicată în România pentru produsele achiziționate este mai mare decât cea din țara în care furnizorul își are sediul, atunci nu este avantajos să obțineți codul special de TVA.

Pe de altă parte, dacă cota de TVA aplicată în România pentru produsele achiziționate este mai mică decât cea din țara în care furnizorul își are sediul, atunci devine convenabil să obțineți codul special de TVA, deoarece prețul de achiziție va fi mai scăzut.

Dacă furnizez servicii în domeniul tehnologiei informației către o companie cu sediul în Uniunea Europeană care NU furnizează un cod de TVA valid, sunt obligat să obțin codul special de TVA in 2024?

Nu, deoarece în acest caz, clientul este considerat o entitate neimpozabilă. Cu toate acestea, trebuie să puteți demonstra că ați solicitat codul special de TVA al clientului și că acesta nu v-a furnizat unul valid.

În plus, este important să includeți în evidență verificarea VIES (Sistemul de Schimb de Informații privind TVA în Interiorul Comunității) care să confirme că codul de TVA al clientului din Uniunea Europeană este invalid.

Cere oferta la 0737 431 252
contabil whatsapp